Over mij

Biografie

Amber Vlieger is een geboren en getogen Amsterdammer en woont al haar negentien jaren in Amsterdam. Nadat Amber Vlieger haar VWO-diploma heeft behaald op het Vechtstede College, begon ze aan haar HBO-opleiding op de Breitner Academie in Amsterdam. Waarbij de kunstenaar nu in haar tweede jaar zit en haar propedeuse heeft behaald. Tussen de opleiding heeft Amber Vlieger hier en daar projecten, waaronder het logo maken van de open dag van Brandweer Driemond en wat ook het jubileumjaar was voor brandweer Amsterdam. En ook de zwemdiploma’s ontwerpen voor de zwemclub Triton in Weesp. De filosofie van deze kunstenaar gaat vooral over het bezig zijn met haar omgeving en hoe dit haar persoonlijk beïnvloed probeert zij te vertalen naar beeld. Hierbij komen diverse materialen ten pas en ook verschillende onderwerpen met als onderliggende thema’s zoals liefde en frustratie. Ook speelt tekst in combinatie van beeld een rol in. Daarnaast is Amber Vlieger volop bezig met docentschap en heeft onlangs stage gelopen in het voortgezet speciaal onderwijs, wat haar ook weer inspireert om anders naar kunst te kijken. Ook het helpen van mensen zit in haar bloed en past dus ook bij haar als docent en ook in opdracht een logo bijvoorbeeld maken. De kunstenaar is constant bezig met wat er om haar heen gebeurt en laat zich ook inspireren door de hedendaagse en oude kunstscene. Amber Vlieger is een jonge kunstenaar, maar gaat vastberaden door met wat haar inspireert en hiermee weer kunst te maken.

Artist Statement

Vastberaden. Dat is één ding wat zeker is en wat mij door laat gaan met kunst maken. Als kunstenaar laat ik mijzelf niet zo maar uit het veld slaan met de obstakels die ik tegenkom met het maken van mijn kunstwerken. Met jeukende handen ga ik altijd aan de slag, klaar om kunst te maken. 

Ik maak mijn werken uit de intrinsieke motivatie om blijven te creëren en ben ik op zoek naar wat ik wil met mijn werken en wat ik wil uiten. Mijn grootste inspiratiebron van mijn werken is mijn geliefde omgeving en ben ik constant bezig met wat er allemaal om mij heen gebeurt. Ik laat mij inspireren door de mensen om mij heen, de plekken waar ik kom en mijn stad Amsterdam. Ik kan mij soms zorgen maken over wat er gebeurt in mijn bubbel en wil ik mijn frustratie kwijt, maar kan er ook intens van genieten van deze bubbel en wil ik mijn liefde uiten. Deze twee thema’s zie je het meeste terug in mijn werken en ik ben constant in gesprek met deze omgeving en hoe ik dit vertaal naar een werk. Vaak heeft dit een onderliggend activistisch onderwerp, wat past bij mijn visie om kleine dingen in de omgeving aan de kaak te stellen. Daarom maak ik ook mijn werken van diverse materialen en ben ik op zoek naar verschillende materialen die bij mijn frustratie en liefde passen. Mede door mijn opleiding moet ik momenteel verschillende kunst mediums gebruiken, maar daar ligt ook mijn interesse. Door middel van verschillende media’s ik ook mijzelf als kunstenaar op diverse manieren uiten. Vroeger als klein meisje was ik al veel bezig met schilderen en textiel. Van schilderen in mijn vrije tijd tot samen een tas naaien met mijn oma, ik was altijd bezig met zulke materialen. Het materiaal inspireert mij net als mijn omgeving en probeer ik ook die twee samen te combineren. Het liefst werk ik ook vanuit een bepaald materiaal en daarna komt het concept erbij. 

Naast hetzelfde soort onderwerpen is er één ding dat al mijn werken overeenkomen: Tekst. Dit past precies bij mij, want oh wat hou ik van praten. Dit past uiteraard bij mijn docentschap, maar ook bij mij als persoon zelf. Ik ben constant bezig met tekst en hoe je met tekst kan spelen in combinatie met beeld. Vaak hebben deze teksten een humoristische en activistische ondertoon, wat erg dicht bij mij past. Meestal zijn deze teksten kort, maar krachtig om mijn punt duidelijk te maken. 

Mijn werkproces is erg direct en ik gebruik een geordend plan. Van schets online of op papier, werk ik naar het eindresultaat toe. Ik probeer mij zo veel mogelijk aan het plan te houden, maar dit loopt soms stuk. Toch blijf ik vastberaden en probeer het grote plaatje in mijn achterhoofd te houden. Ik ben erg oplossingsgericht en er is altijd wel een oplossing voor het probleem waar ik tegenaan loop. Soms zijn het technische dingen, maar kan ook zijn dat het design toch niet helemaal goed uitpakt. Hoe dan ook, probeer ik altijd een uitweg te vinden en lukt het daarna vaak wel weer. Na vallen komt opstaan en dat past ook bij mijn kunstenaarsschap. Ik test alles uit en ben nieuwsgierig naar wat de toekomst mij zal bieden op kunstenaars vlak. 

Met mijn werken wil ik soms een hart onder de riem van het publiek steken, maar ze ook wakker schudden. Hierbij probeer ik af te wisselen tussen de twee, maar ook deze twee te combineren om te kijken wat voor soort invloed dit heeft op het publiek. Dit past ook bij mijn liefde voor zowel hedendaagse kunst als oude kunst zoals uit de 17e eeuw. De relatie tot liefde voor bijvoorbeeld vrouwen lichamen in de 17e eeuw van Rubens, maar de frustratie van Ai Weiwei vind ik als kunstenaar ontzettend interessant. Dit inspireert mij erg en wil ik de grens daarmee opzoeken. 

Mijn werken gaan momenteel nog heel erg van hak op de tak, maar ik zal vastberaden doorgaan met wat ik doe en mijn liefde om te blijven creëren op welke manier dan ook. Met mijn focus op de kleine dingen in het leven en dit om te zetten in kunst, heb ik een grote visie op mijn rijke toekomst als kunstenaar.